-->

tuoksusuosikit

Nov 6, 2013

Ajattelin kirjoittaa tänään hieman omista tuoksusuosikeistani, sekä siitä, millä politiikalla valitsen niitä käyttööni. Mua ei jostain syystä ihan hirveästi kutkuta lukea kosmetiikkablogien tuoksuesittelyjä, enkä yleensä jaksa lukea tuoksuista naistenlehdistäkään. Appelsiininkukat, vaniljat ja jasmiinit kun eivät sellaisenaan mulle ihan hirveästi merkkaa. Koen että tuoksu on nuuhkuteltava ihan itse, ja saankin yleensä inspiksen uuden tuoksun hankintaan tuoksutellessani sitä vaikka jonkun ystävän tai kollegan päältä. Sen sijaan luen mielenkiinnolla juttuja ihmisten omista tuoksusuosikeista, sekä etenkin tarinoista niiden takaa.

Tämän sanottuani tunnustan, etten ole hankkinut ainuttakaan uutta tuoksua varmaankaan pariin vuoteen, alkuraskauden hajuellotus oli kohdallani niin voimakasta, että tuoksujen käyttö loppui minulta siihen. Synnytyksen jälkeen olin autuaasti unohtanut koko tuoksujen olemassaolon ja muistin suihkia jotain niistä ylleni ehkä kerran kuukaudessa, deodoranttia muistin sentään käyttää... Nyt kun vaaveli on jo kohta yksitoista kuinen, muistan jo suihkia päälleni jotain tuoksuistani aika usein, jos ei nyt kuitenkaan ihan joka päivä, niin ehkä joka toinen. Kyllä tuoksu kuitenkin viimeistelee asun, etenkin kun on juhlasta kyse. Ihana tuoksu vetää juhla-asun ja meikin yhteen kivalla tapaa ja nostaa fiilistä, varsinkin jos tuoksu on sellainen johon liittyy jo valmiiksi hyviä muistoja.

Olen vuosien varrella käyttänyt tuoksuja enemmän ja vähemmän, ja kuten oikeastaan kaiken tavaran suhteen, tullut vanhemmiten siihen tulokseen, että vähempi parempi. Taisin "parhaimmillani" joskus vajaa parikymppisenä omistaan viitisentoista tuoksua samaan aikaan, ja jokainenhan sen tajuaa, että niistä suurin osa jäi käyttämättä ja meni hassuiksi. Monta juttua tuoksuista lukeneena muistan sen, etteivät ne varsinaisesti mene koskaan pahaksi, mutta tuoksu kuitenkin muuttuu erilaiseksi ajan myötä. Tämä on mun mielestä kuitenkin yhtä kuin pilalle meneminen, koska tuoksu ei ole enää se sama, kuin ostohetkellä pullossa ollut. Olen myös huomannut sen, että jotkut tuoksut ovat herkempiä menemään pilalle, kuin toiset, vaikka niitä säilyttäisi ihan identtisissä oloissa. Itse säilytän tuoksujani vaatehuoneen lipaston päällä, missä ne ovat piilossa suoralta auringonvalolta, joka ei tee tuoksuille hyvää.

En voi tässä kohtaa enää sanoa "pidemmittä puheitta", mutta kuitenkin, niihin suosikkeihini siis. Olen aina ollut raikkaiden sitrustuoksujen ystävä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Nuorempana käytin satunnaisesti myös joitain kukkaisempia tuoksuja, mutta palasin kuitenkin aina niihin raikkaampiin ja keveisiin.Calvin Kleinen One on muistaakseni ensimmäinen tuoksuni ikinä, ja sitä taisi siinä yläasteen tienoilla käyttää myös puolet ikäluokastani. Tuoksuun liittyy myös muisto riparin isos-koulutuksesta, missä sadan millilitran pullo Onea räsähti rikki laukkuuni ollessamme vasta matkalla viikonlopun yli kestävälle leirille. En muista mitä sen jälkeen tapahtui, mutta muistan kyllä tuoksahtaneeni aika vahvasti ykköselle kyseisen leirin ajan. Tästä ei tosin jäänyt mitään traumoja, koska tuoksu on edelleen ykkössuosikkini. One on varmaankin se tuoksu, jota käyttäisin loppuelämäni, jos pitäisi valita vain yksi. Se on samaan aikaan feminiininen ja maskuliininen, arkinen ja juhlava. Raikas, muttei huomaamaton - toisin sanoen se toimii mielestäni tilanteessa kuin tilanteessa.

Toinen tuoksu, mikä löytyy minulta aina on Kenzon vesi, eli l'eau de Kenzo, joka lienee myös niitä supersuosittuja tuoksuja, joita käyttää vähintään sinä, tai ainakin joku lähimmistä ystävistäsi. Tuoksusta tulee mieleen tosi vahvasti vaihtarivuoteni Argentiinassa ja kylmät kouluaamut, joita ennen suihkun tätä päälleni host-perheen kylppärissä. Tuoksu on niin kevyt, että sitä voi käyttää jopa herkkänenäinen krapulassakin, on kuulkaa kokeiltu. Tuoksu on myös kulkenut mukanani monet vuodet, joten siihenkin liittyy vaikka mitä muistoja, kaikki positiivisia. Tämä tuoksu ei mielestäni ole kuitenkaan kovin juhlava keveytensä takia, joten sitä on kulunut minulla eniten ihan arjessa.

Kolmas suosikkini on Laura Biagiottin Laura, joka on näistä kolmesta se kaikkein naisellisin, ja joka on myös ollut suosikkejani teini-iästä asti. Vastaa mielestäni kepeydessään paljon Kenzon vettä, mutta on kuitenkin inauksen kukkaisempi ja jotenkin vielä naisellisempi. Tähän olen ihastunut taas viime aikoina hurjasti ja olenkin muistanut suihkia Lauraa ranteisiini ja hiuksiini oikein kehuttavissa määrin.

Muita hetkellisiä tai pidempiaikaisia suosikkejani vuosien varrelta ovat olleet Guccin Envy ja Rush 2, DKNY:n Be delicious ja Lancomen Oui. Poikkeuksellisesti tykkäsin myös joskus vajaa parikymppisenä tuoksua silloin tällöin ällömakeille Escadan kausituoksuille, mutta ne päivät ovat jo mennyttä, huh!

Millainen tuoksujen käyttäjä sinä olet, oletko uskollinen vain yhdelle kerrallaan, vai pursuavatko kaappisi vaihtoehtoja erilaisiin tilanteisiin? Olisi myös hauska kuulla muistojanne tuoksuihin liittyen kommenttien puolella!

8 comments:

 1. Minulla kaappi pursusi pulloja mutta olen ne heittänyt pois - mulle vaan tulee nykyään huono olo tuoksuista. Työpaikalla eräs nuori nainen käyttää sellaista ällön makeahkoa tuoksua ja mulla on huono olo pitkään sen jälkeen kun olen ollut hänen lähellään. Uuuh.. :P Dödötkin ostan hajusteettomia ja allergiaystävällisiä nykysin. Mikä lie hassu nenä mulla. :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä ymmärrän sua niin hyvin! Vaikka itse pystynkin taas raskauden jälkeen käyttämään kevyitä tuoksuja normaalisti, en voi sietää sitä, kun ihmiset kylpevät omassaan, YÖK!!! Saatan katsoa tosi pahalla, jos joudun vaikka yleisissä istumaan jonkun löyhkälissun viereen, eikä pakotietä näy, saan myös liian vahvoista tuoksuista helposti päänsäryn itselleni. :/

   Delete
 2. Laura Biagiottin Laura on ihana tuoksu, itselleni tulee siitä vähän oma nuoruus mieleen. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Niin on, mullakin on ollut se vaihtelevasti käytössä jo yläasteelta asti. Oi, suloinen nuoruus... :)

   Delete
 3. Mulla viimeiset 15 vuotta käytössä l'eau par kenzo :D Oonpas tylsä! -T

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, hyvä maku sulla selkeesti... ;) Ja et oo tylsä, vaan oman suosikkisi löytänyt ja varma maustasi, eiks vaan? ;)

   Delete
 4. Mä taas rakastan niitä Escadan kesätuoksuja! Mulla on niitä tällä hetkellä kaapissa neljä, kolme 100ml ja yksi 30ml. Siis eri tuoksuja kaikki. Ja sitten Escadan Magnetism, joka uhkaavasti loppuu jo :o Sitten vielä monta muuta :D Mä olen niin hajuvesihullu...
  Tämänhetkisen kokoelman voi käydä kurkkimassa vaikka tästä postauksesta: http://my-fantazya.blogspot.fi/2013/08/kosmetiikkakokoelman-purkua-osa-1.html

  ReplyDelete
 5. Hah, näin on makuja moneksi: :) Sä vaikutat just siltä hajuvesihamsterilta, mikä mä oli sillon nuorempana... :D :D Ihan kiva kasa sulle on noita tuoksuja kerääntynyt... ;)

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi! :)