-->

rikkinäisen puuterin tai luomivärin korjaaminen

Jan 25, 2014

Sain viimein tehtyä asian, joka on ollut to do-listalla jo jonkin kuukauden. Tarkoitus kun oli myös samalla ottaa kuvat hommasta tätä postausta varten, oli projekti taas kummasti jäänyt arjen keskellä. Kyseessä on siis rikki menneen kivipuuterin tai vaikka luomivärinapin korjaaminen, ja minun tapauksessani tyhjän puuteripannun täyttö irtopuuterilla, josta halusin laukussa mukana kannettavaksi myös kivimäisen version.

Kävin siis tänään vauvelin ollessa hoidossa tuumasta toimeen. Toimitusta varten on hyvä olla saatavilla seuraavat asiat:


 lehti alustaksi
 sekoitusastia- tai lasi massan sekoittamiseen
 lusikka millä massaa voi sekoittaa
 veitsi massan levittämistä varten takaisin tyhjään väripannuun
 Septidiniä tai muuta vastaavaa alkoholia, pitoisuus yli 70 %
 Topsy-puikkoja rasian reunan siistimiseen

Homma itsessään on hyvin yksinkertainen: jos sinulla on jotain rikkinäistä, mikä kaipaa korjausta, kaada puuterin tai luomivärin jämät sekoitusastiaan ja murskaa ne lusikalla niin hienoksi tomuksi, kuin vaan suinkin pystyt. Tämän jälkeen ala lisäämään alkoholia vähän kerrallaan, koko ajan sekoittaen. Itse käytin Septidiniä, joka ei sekoittunut irtopuuteriin kovinkaan nopeasti, vaan sain työstää massaa hyvän aikaa, ennen kuin se alkoi mennä savimaiseksi.


Kun koet massan olevan sopivan jämäkkää - ei liian juoksevaa tai jäykkää - asettele sitä pieni määrä kerrallaan tyhjään ja puhtaaseen puuteri- tai luomaripannuun ja levitä se tasaisesti paikoilleen veistä apuna käyttäen.

Jos haluaa hifistellä, voi pinnan vielä tasoittaa painamalla siihen lehden päälle. Itse en jaksanut ryhtyä siihen, koska koin tuon kuvissa näkyvän lopputuloksen ihan tarpeeksi nätiksi omaan käyttööni. Reunat voi vielä lopuksi viimeistellä Topsy-puikolla ja sitten vaan odotellaan nappien kuivumista, eli siis suomeksi sanottuna alkoholin haihtumista. Ei siis huolta, vaikka sideaineena nappien korjauksessa toimiikin alkoholi, et tule löyhkäämään siltä levitettyäsi korjattua puuteria kasvoillesi.

Uusvanhan puuterin tai luomivärin kannattaa antaa kuivua hyvin ilmastoidussa paikassa vaikka vuorokaudenkin verran, varmistuaksesi siitä, että pinta on varmasti kuivunut ja kaikki alkoholi haihtunut. Itse otan puuterinapit käyttöön siis vasta huomenna. Onpa mukavaa, kun ei tarvitse enää kaivella noita napin reunoja siveltimellä, kun haluaa hillitä nenänpään kiiltoa matkan päällä! Aika kätevä homma, sanon minä.

Mitä sinä olet mieltä tästä konstista, oliko tämä ennestään tuttua huttua vai ihan uutta asiaa?

18 comments:

 1. Olin aikaisemminkin nähnyt tälläsen ohjeen, mutta se oli jotenkin paljon vaikeammin selitetty ja muistaakseni siinä oli jotain muuta (alkoholia varmaan silti) käytetty tona sidosaineena ja en tiennyt että tota septidiniäkin voi käyttää! Sitä ainakin löytyy aina kotoolta :D Pointti oli, että oli todella hyödyllinen ja hyvin toteutettu ohjeistus, kiitos,! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, Septidin on helppo, kun se löytyy melkein joka kodista. :) Kiva kuulla, että pidit - ollos hyvä! :)

   Delete
 2. hei tämä olu LOISTAVA vinkki. kiitos tästä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hieno kuulla, että pidit hyödyllisenä postausta! :)

   Delete
 3. Heippa, kiitos tosi hyvästä ja ajankohtaisesta vinkistä, kivipuuterini tipahti juuri tänä aamuna lattialle! Mitä luulet, voiko tuohon käyttää alkoholina puhdasta asetonia, jota sattuisi juuri kotoa löytymään? -Elina

  ReplyDelete
  Replies
  1. Moi Elina! En ole koskaan törmännyt netissä ohjeeseen, missä olisi käytetty sideaineena asetonia, eli itse en kyllä ainakaan puhdasta asetonia uskaltaisi käyttää tässä kohtaa. En osaa sanoa sen haihtumisesta juuta enkä jaata. Joskus olen nähnyt jonkun käyttäneen korkeavolttista pirtua sideaineena, mutta tosiaan asetonista en ole koskaan kuullut. Eli omalla vastuulla! ;) Itse hakisin ehkä kuitenkin pullon Septidiniä apteekista, ettei kivipuuteria menetettäisi kokonaan. :)

   Ja hei, jos löydät tästä tietoa jostain, tule ihmeessä kertomaan tännekin! :)

   Delete
  2. Moikka!

   Kemiaa lukeneena en lähtisi laittamaan asetonia sidosaineeksi. Sen verran kova liuotin, joka voi aiheuttaa ihoärsytystä.

   Terv Ninni
   wearinglittleblack.blogspot.com

   Delete
  3. Kiitti Ninni vinkistä, tätä mä itsekin vähän ounailin, kun asetoni on niin tujakkaa tavaraa jo laimennettunakin. :)

   Delete
 4. Olen kuullut tästä ennenkin, mutta onneksi *koputtaa puuta* en ole vielä tiputellut rakkaita meikkejäni pirstaleiksi.
  Ihanaa, kun joku tekee näin hyviä ohjeita<3 Kiitos siis, tästä varmasti joskus vielä apua meikällekin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eipä kuule kestä, se ottaa kyllä päähän, kun onnistuu rikkomaan meikkinsä, etenkin jos ne ovat uusia... :/

   Delete
 5. Kiitos tästä! :) Koitan tänään, koska mulla meni puuteri rikki!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ollos hyvä! Toivottavasti saat sen kuntoon taas. :)

   Delete
 6. Ite rikoinkaikki vanhojen puuterien jämät ja tein niistä uuden puuterin, kiitos ohjeesta huomenna nähdän tulos!(:

  ReplyDelete
 7. Koikeilin tätä itse juuri äskön. Oma puuterini oli hajonnut meikki pussissani ja minulla oli viellä vanhan puuterin jämät joten päätin yhdistää ne. Itselläni onnistui todella hyvin. En malta odottaa puuterin kuivumista. Ohjeet olivat hyvin selitetty. Kiitos. :)

  ReplyDelete
 8. Hei,

  osaatko sanoa, onko mahdollista käyttää normaalia kasvovettä sidosaineena? Jostakin kuulin, että sekin onnistuisi.

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi! :)