-->

asiaa auringosta

Mar 30, 2014

Olin toissa viikolla kuuntelemassa mielenkiintoista luentoa liittyen aurinkoon, ACO:n uuden aurinkotuotesarjan lanseerauksen yhteydessä. Luennon piti Päivi Kousa, joka on aika tekijä kosmetiikan ja etenkin sen kemian saralla; koulutukseltaan hän on farmaseutti ja estenomi, jonka lisäksi hän opettaa kemiaa Helsingin yliopistolla opettajille. Päivin luento olikin varsin mielenkiintoinen ja oli tosi mukava kuunnella tärkeää asiaa aiheensa osaavan ihmisen suusta. Mikäli kosmetiikankemia siis kiinnostaa, tai haluaisit tietää enemmän vaikka jonkun tuotteen INCI:stä, kurkkaa Päivin sivut täältä.

Kuvasaldoni lanseerauksesta jäi tällä kertaa hyvin puutteelliseksi, onnistuin nimittäin syömään jotain mulle allergiaa aiheuttavaa ja vietin luennon jälkeisen ajan käytävässä hengitellen huonoa oloa pois, eli kuvat jäivät harmikseni pitkälti ottamatta. Tyydytään siis näihin pariin räpsyyn tällä kertaa!

Sitten muutama sana ajankohtaisesta aiheesta, eli auringosta. Luento tuli kuin tilauksesta näin kevään alkajaisiksi, aurinko kun on taas alkanut pilkahdella ilahduttavasti pilvien takaa, ja vaikka sen tuoma valo saakin ihmiset lähestulkoon sekoamaan ilosta, on hyvä pitää mielessä muutama asia tuohon ihanan kirkkaaseen taivaankappaleeseen liittyen. Tiesitkö että:

 Suomi kuuluu matalan UV-indeksin maihin.

 Auringosta säteilee kahdenlaisia säteitä, joista UVA-säteet tunkeutuvat ihon syvempiin kerroksiin ja UVB-säteet vain ihon pintakerroksiin.

 Auringonvalon etuihin kuuluvat muun muassa valosta saadut psykologiset hyödyt, D-vitamiinin kiihtynyt valmistus iholla ja auringonsäteiden helpottava vaikutus tiettyihin ihosairauksiin ja ihottumiin.

 Haittoihin taas lukeutuvat ihon palaminen, vanheneminen ja sitä kautta jopa ihosyövät, sekä ihon pigmenttimuutokset, ja valo- ja lääkeihottumat.

 EU suosittaa ihmisiä suojautumaan auringon haitallisilta säteiltä ensisijaisesti oleskelemalla varjossa, sitten vaatetuksella ja vasta kolmantena aurinkovoiteilla.

 Aurinkosuojakerroin kertoo sen ajan, minkä voit oleskella auringossa palamatta, verrattuna suojaamattomana auringossa oleiluun. Jos palat siis keskimäärin kymmenessä minuutissa, lisäämällä kertoimen 10 rasvaa ihollesi voit oleskella auringossa kymmenkertaisen ajan palamatta. Turvallinen aika on kuitenkin ainoastaan 60 % tuosta ajasta.

 Aurinkosuojatuotetta tulee levittää iholle reilusti ja lisätä säännöllisin väliajoin, jotta purkin kylkeen painettu suojakerroin toteutuisi iholla.

 Ihmiset jaetaan neljään eri aurinkoihotyyppiin, joiden mukaan kunkin tyypin edustajan tulisi oleilla auringossa.

 Auringossa oleilua etenkin korkean UV-indeksin maissa tulisi mahdollisuuksien mukaan välttää kello 11-15 välisenä aikana ja aurinkosuojatuotteet tulisi pestä iholta pois aina auringossa oleilun päättymisen jälkeen.

ACO:n uudet aurinkotuotteet on kehitelty pohjoismaisen ihon tarpeita vastaamaan ja ne ovat vedenkestävyyden lisäksi myös täysin parabeenittomia. Tuotteet on valmistettu herkkää ihoa silmälläpitäen hajusteettomiksi ja ihohuokosia tukkimattomiksi. Sarjasta löytyy tuotteet ihan koko perheelle ja tuotteet täyttävät EU-suositukset sekä UVA- että UVB-säteitä koskien.Muistetaan siis kaikki aloittaa kunnollinen suojautuminen auringolta jo nyt heti kevään korvilla ja laitetaan kasvoille aamuisin suojakertoimellinen päivävoide ja asetellaan silmille ne aurinkokakkulat. Kannattaa myös muistaa että auringonsäteet pääsevät ihollemme myös pilvisenä päivänä, joten itse olenkin kokenut kätevimmäksi tavaksi suojata ainakin kasvojeni ihon siten, että käytän ainoastaan kertoimellisia kosteustuotteita. Näin mun ei tarvitse alkaa levittelemään erillistä suojakerrointa kasvoilleni, asia johon kiinnittää huomiota oikeastaan vain niinä kesän lämpimimpinä päivinä, tai silloin jos on erikseen menossa oleskelemaan aurinkoon, vaikka rannalle tai puistoon.

Miten te suojaudutte auringolta ja oliko postauksessa uutta tietoa teille asiaan liittyen?

4 comments:

 1. No mä en oikein tiedä..toisaalta puhutaan miten pitäs olla ulkona juuri tuohon aikaan ja jos on tarpeeksi A- ja D-vitamiinia kropassa niin ei pala vaan saa koko talven varastot vitamiineja auringosta..mutta mutta..mulla on aika herkkä iho palamaan, varsinkin rintakehä. En halua kuitenkaan lotrata rasvojakaan..mitä lie ne aiheuttaa!? :D Minä siis mielummin pysyn vähän varjommassa paahteisena aikana tai pidän vaatetta suojana jos kauan olen auringossa. :)


  http://www.pienilintu.blogspot.fi/

  ReplyDelete
 2. No mä en kyllä usko tippaakaan tuohon, että jollain vitamiinivarastolla säästyisi palamiselta - sen todistavat ne lukuisat rapuset, joita täällä raitilla vilkkaa kesäisin! :D Sä teet varmaan fiksuiten, kun vältät sekä kovaa paahdetta että kertoimia, mä tykkään kyllä nautiskella säteistä, mutta suojaan sitten itseni hyvin, jos tiedän paahteessa oleilevani. :)

  ReplyDelete
 3. Yks auringonrakastaja täällä hei :D
  Mä olen pentuna ollut herkkä palamaan ja muistan eräänkin kerran Serenassa todella kuumana ja aurinkoisena vietetyn ihanan päivän. Ilta ei enää ollut niin ihana. Mua sattui koko kroppaan ja olin ihan tulipunainen. Olin sitten palanut täysin. No, sellainen aamu 10 ilta 7 ja pihalla koko ajan pikku bikineissä. Onneksi äiti tiesi, miten helpottaa oloa, mutta lopulta kun palo helpotti, kuorin ihoni kuin käärme. Se kyllä on opettanut ja muistan varmasti ikuisesti, miten pahalta palaminen tuntuu. Osaan siis suojautua paremmin ja ihme kyllä, nykyisin rusketun paremmin ja en pahemmin pala :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Huhhuh, miten pahasti oot palanut! :/ Hyvä, että jäi tuosta kokemuksesta sitten mieleen se, että möllikältä on pakko suojautua.

   Mä en oo koskaan palanut kunnolla onneks, mun iho kun on aina ruskettunut hitsin hyvin ja palan ihan äärimmäisen harvoin, mutta on mullakin esim. olkapäät ja selkä joskus kärähtäneet paikoittain niin, että iltasella on kiristänyt inhottavasti ihoa. :/ Ainoa oikeasti asiaa auttava kikka on ollut Aasiasta saatava Gamat-öljy, joka haisee ihan myrkylle, mutta todella lievittää sitä ihon kihelmöintiä ja tasoittaa sen normaaliksi paljon nopeammin. Mulla on vieläkin joltain reissulta tuotu melkein täys pullo sitä jemmassa, josko käyttöä tulisi - toivottavasti tietty ei! :)

   Delete

Kiitos kommentistasi! :)