-->

Vitamiineilla virkeäksi?

Nov 4, 2014

Sovitaan, että otsikon kysymys on enemmänkin retorinen, sillä mulla ei oikein ole siihen vastausta. Mulla on jo hetken pyörinyt luonnoksissa juttu vitamiineista - lähinnä niistä, mitä itse popsin - ja kun luin jokunen hetki sitten vastaavan stoorin Anna-Marian blogista, sain vihdoin aikaiseksi naputella jutun valmiiksi.

Mä en koskaan ole ollut mikään lisäravinnehirmu, mutta olen kuitenkin syönyt tiettyjä nappeja säännöllisen epäsäännöllisesti aina muistaessani. Nykyään nappien nappailu kuuluu jo aamurutiineihin, ja harvemmin enää unohdan kaataa tuota viidestä tabusta koostuvaa pikku kasaa kurkkuuni. Mitä mun nappiannokseni sitten pitää sisällään?

Ensinnäkin sen meille pohjolan asukeille elintärkeän D-vitamiinin, jota meidän aikuisten tulisi saada kotimaisen suosituksen mukaan päivittäin pimeinä vuodenaikoina 10 mikrogrammaa, joka vastaa 400 KY:ta, eli kansainvälistä yksikköä. Monet tutkimukset kuitenkin osoittavat suosituksen olevan liian vähäinen, joten itse olen vapaasti korottanut päivittäisen annokseni noin kolminkertaiseksi suositukseen nähden, sillä saan erillisen D3-vitamiininapin lisäksi samaa tavaraa myös kalsiumtabletista, mihin päästäänkin seuraavaksi.

Ruokavalioni pitää sisällään suhteellisen reilusti maitotuotteita maidon, maitorahkan ja luonnonjugurtin muodossa, joten tarpeeni lisäkalsiumille ei ole huutava. Otan silti sitä imetyksen vielä jatkuessa 600 milligrammaa päivässä, joka lienee ihan linjassa imettävien äitien suosituksen, eli 900 milligramman kanssa, kun huomioi sen muun saannin.

Omega-3 -rasvajappojen saantisuositus aikuiselle on noin 2-3 grammaa per päivä, ja juurikin tuon määrän minä napsin suuhuni tablettimuodossa - olen nimittäin allerginen kaikille mereneläville ja kalalle, joten sitä itseään en valitettavasti pääse koskaan nauttimaan. Onneksi on nämä tabut, niin pysyy hyvien rasvojen saanti kohdillaan!Sitten siirrytään näihin mun listalla hieman turhempiin höttösiin, eli biotiiniin ja vihreä tee -uutteeseen, joka tosin tulee yhdessä C-vitamiinin kanssa. Liekö siitä johtuen en ole ollut kuin vasta yhdessä flunssassa yli vuoteen. Ja annas olla kun nyt kirjoitin tuon edellisen lauseen tähän ylös, niin enköhän ole kohta punkan pohjalla räkätaudin kourissa, haha... Syömäni C-vitamiini on askorbiinihappoa, jota saa myös kätevästi vaikka parsakaalista, ruusunmarjoista tai paprikasta. Vihreä tee -uute oli jäänyt raskautta edeltävältä ajalta kaapin perukoille, ja kun päivätykset vielä pelittivät, olen napsinut sitäkin nyt ahkerasti päivittäin. Sitä litkua en nimittäin joisi vaikka maksettaisiin, ei auta vaikka kuinka hehkutettaisiin sen terveysvaikutuksista. Toistan itseäni todetessani taas näiden lisäravinteiden kätevyyden.

Biotiinia syön tällä hetkellä ennaltaehkäisevästi imetyksen vuoksi; ekan imetyksen aikana en onneksi menettänyt pehkostani kuin pienet huitaleet tukkaa ohimoilta, ja tällä kertaa en ole vielä ainakaan huomannut mitään eroa pehkossani. Ekalla kerralla heräsin tosin tukan puuttumiseen vasta noin puoli vuotta synnytyksestä, joten saa nähdä käykö tälläkin kertaa samoin. Molempien synnytyksien jälkeen söin yhdet purkilliset Priorinia, liekö se sitten auttanut asiaan, vai mikä... Nyt olen suosiolla siirtynyt tähän edullisempaan apteekin Biotiini Strong:n, joka maksaa kahden kuukauden satsilta viitisentoista euroa, verrattuna kuudenkympin Priorin-satsiin. Muut vitskut tilaan aina iHerbistä, missä on todella kilpailukykyiset hinnat ja nopea toimitus. Tilatessa kannattaa kuitenkin huomioida tullirajat, ettei napeille tule turhaan lisähintaa!

Siinäpä mun lisäravinnelistani, millainen teidän on?

Seuraa blogiani Bloglovin'ssaBlogilistallaFacebookissa ja Instagramissa.

P.S. Jos treeniaiheiset jutut kiinnostavat, kurkatkaapa Stellan blogista hyvät kuvalliset vinkit kyykkyjen tekoon! Nyt kun aloittaa, ehtii pepusta saada helposti biksukelpoisen ensi kesäksi, eiks vaan?

6 comments:

 1. Mulla on ollut tapana syödä D-vitamiinia, sinkkiä, magnesiumia, omega3 ja virheä teekapseleista sekä CLAta. Nyt tän antibiootin takia kaikki on pannassa hetken.

  ReplyDelete
  Replies
  1. En oo näköjään ainoa, jolla lista on suht pitkä! Magnesiumia tuntuu syövän moni nykyään. :)

   Delete
 2. Mä en syö muuta kuin D-vitskuu. Mitä toi biotiini? Voiks sitä syödä muutki ku imettäjät??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, hölmö minä kun en avannut biotiinni-asiaa enempi. Aattelin, et kaikki tietää! :D Eli se pitää kynnet ja hiukset hyvässä kunnossa, joillain kuulemma ihan tuuhentaakin hiuksia pidemmässä käytössä. Purkki mainostaa vain tuosta kunnon ylläpidosta, tietty. ;)

   Ja toki voi, ihan kaikki, siinä on myös sinkkiä mukana. :)

   Delete
 3. D:tä talvella. Sinkkiä, omegaa (tätä en joka päivä) ja monivitamiinia. Mies syö vielä kalkkia kun on laktoosittomalla, minä lipitän maitoa niin paljon, että ei ole tarve. Samoin syön kaksi parapähkinää päivässä, koska jostain luin, että se tekee hyvää kynsille ja hiuksille. En tiedä tekeekö, mutta ainakin siitä saa hyviä öljyjä :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hyviä rasvojahan pähkinöistä tosiaan saa, ja sisäinen kosteutus lienee hyvää myös tukan hyvinvoinnin kannalta. Parapähkinät on niin hyviä, slurps. :)

   Delete

Kiitos kommentistasi! :)