-->

Secondhand-shoppaajan työkalut

Dec 14, 2014

Suurin osa ainakin blogin vanhemmista lukijoista tietää mun shoppaavan leijonanosan vaatteistani ja asusteistani kirppiksiltä, Huuto.netistä ja joskus myös eBaysta. Luulen, että vielä kymmenisen vuotta sitten, aloitellessani kirppisuraani kovinkaan moni ei lämmennyt ajatukselle toisen vanhan vaatteen käyttämisestä. Vaikka kirpputoreilla shoppaamisesta on tullutkin viime vuosina todella trendikästä, olen edelleen törmännyt satunnaisesti käsitykseen siitä, että kirppikseltä hankittu tavara olisi huonossa kunnossa, rikki tai muuten vaan nuhjuista.

Suurin osa ostamistani vaatteista on kunnoltaan hyvää, uutta vastaavaa tai uutta, mutta olen myös ostanut kirpulta vaatteita tai asusteita, jotka ovat ihan rehellisen rikkinäisiä tai muuten viallisia. Olen aina ollut kova tuunaamaan vaatteita ja asusteita, ja jo ennen oman korutehtaan perustamista hankin kirppikseltä huonokuntoista tavaraa, jotka sitten tuunasin entistäkin ehommiksi pajallani. Toki tällainen vaatii jonkun verran sorminäppäryyttä, mutta jos käsissäsi pysyy neula ja lanka, pääsee sillä jo pitkälle!

Laadinkin alle pienen listan kirppisshoppaajaa hyödyttävistä apuvälineistä, jotka tulevat tarpeeseen, jos mielessäsi siintävät edulliset löydöt, joiden eteen olet valmis näkemään hieman vaivaa.

1. Nypynpoistaja ja vaateharja

Tällä duolla olen saanut monesta todella nuupahtaneen näköisestä vaatteesta kuin uusia, ja etenkin nypynpoistajan pitäisi kuulua jokaisen vaatteitaan arvostavan ihmisen työkalupakkiin! Pidän nypynpoistajan aina mielessäni törmätessäni kirpulla nätteihin neuleisiin, joiden pinta näyttää jo parhaat päivänsä nähneeltä. Nypynpoistajan kanssa on kuitenkin oltava varovainen, nimittäin jos sillä jyrryyttää vaatteen pintaa huolimattomasti ja epätasaisella pinnalla, rouhaisee se helposti reiän kankaaseen. Vaateharja on ihan peruskauraa, mutta freesaa nopeasti kirppiksellä nuhraantuneen ja pintaansa ties mitä karvoja ja töhkää keränneen vaatteen ilmettä huomattavasti. Itse suosin perinteistä karvamallia, enkä niitä raivostuttavia tarrapintaisia, joista saa alituiseen olla repimässä uutta tarrapintaa esiin. Oikeastaan vihaan niitä kapistuksia!

2. Sappi- ja Marseillesaippuat 

Tämän kaksikon suosittelen myös hankkimaan, mikäli haluat parhaat mahdolliset aseet tahrojenpoistoon. Sappisaippua on luonteeltaan tymäkämpää ja tepsii yleensä myös todella sitkeisiin tarhoihin, kun taas kasviöljypohjaisella Marseillesaippualla uskaltaa käsitellä herkemmätkin materiaalit, kuten villan, nahan ja tietyt silkkilaadut. Molempien saippuoiden kanssa työskennellessä on helpointa käyttää sientä, jota hangataan ensin kostean saippuan pintaan ja sen jälkeen lähdetään työstämään tahraa sienellä. Käsittely voidaan toistaa niin monta kertaa kun tahra sitä vaatii, jonka jälkeen saippua saa vielä muhia kankaan pinnassa ennen pesukoneeseen heittämistä. Tällä duolla olen saanut pelastettua monen monta kirppikseltä pilkkahintaan mukaan lähtenyttä vaatetta, jotka olen ostanut sillä mentaliteetilla, että jos puhdasta ei enää tule, ei ostos ainakaan kirpaissut lompakkoa! Molempia saippuoita on myynnissä suuremmissa marketeissa ehkä noin vitosen hintaan.

3. Ratkoja ja perusompelutarvikkeet

Ratkoja on mainio kaveri, kun vaatteesta tai asusteesta pitää alkaa ratkomaan osia irti, tai kun saumoja avataan tai muuten vaan siistitään vaatteen saumoista tursuavia langanpätkiä. Vaikka harva tämän päivän kertakäyttökulttuurissa enää tuntuu vaatteitaan korjaavan, itse harrastan korjausompelua varsin säännöllisesti. Korjaan sekä kirppikseltä löytyneitä rikkinäisiä vaatteita että oman kaapin vanhempia yksilöitä. En ymmärrä ajattelutapaa, jonka mukaan vaate on yhtä kuin entinen sillä hetkellä, kun siihen ilmestyy vaikka saumaan pieni reikä!

4. Valikoima erilaisia nappeja, nauhoja, ommeltavia kristalleja ja niittejä

Yksi helpoimmista tavoista muuttaa vaatteen ilmettä on vaihtaa siihen napit, joten mulle on mummoni vanhan sekalaisen varaston lisäksi alkanut viime aikoina kertyä pikkuhiljaa nättejä nappeja ompelulaatikkoni pohjalle, odottelemaan uusia tuunausprojekteja. Juuri tälläkin hetkellä eräs ikivanha villakangastakki odottaa uusia nappeja pintaansa, kunhan vaan keksisin mistä saan aikaa ja kärsivällisyyttä kokonaisen kuudentoista napin ompelemiseen!

Nappien lisäksi tuunausvarastoni pullistelee erilaisia nauhoja, ommeltavia kristalleja ja niittejä, joilla saa hetkessä vaatteen ilmeen uudistettua. Kirppislöydöt ovat myös siitä loistavia harjoittelukappaleita, että mikäli joku projekti ei sujukaan kuin elokuvissa, on rahallinen menetys moninkertaisesti pienempi kuin jos vaatteen tai asusteen olisi alunperin hankkinut uutena. Ebay on muuten loistopaikka tuunaustilpehöörin hankkimiselle; valikoima on huikea ja hinnat huokeat.

EDIT: Arvasin, että jotain unohtui, joten tässä pari kohtaa lisää listalle! 

5. Kynsilakan poistoaine

sekä asetonittomana että sitä sisältävänä on ihan paras kaveri tuunaajalle, koska sillä saa lian kihnutettua irti niin monenlaisilta pinnoilta. Kokeiltu on niin muoville, lasille, kuin nahallekin. Arempien matskujen kanssa kannattaa suosia asetonitonta, koska asetoni syövyttää todella helposti lian lisäksi materiaalin pintaakin irti. Kynsilakan poistoaineella olen kihnuttanut puhtaiksi muun muassa monien kenkien ja laukkujen pintaan pinttynyttä likaa, siistinyt purkkien kylkiin jäänyttä liimaköhnää ja muuten vaan siistinyt sellaisten asioiden pintoja, jotka eivät ole puhdistuneet tiskiharjan ja -aineen avulla.

6. Taikasieni 

Tai toiselta nimeltään ihmesieni on kyllä ehdottomasti nimensä ansainnut, sillä se poistaa ihmeellisimmätkin ja pinttyneimmätkin likatuhrut todella monenlaisista materiaaleista. Jos ette ole vielä tutustuneet tähän maagiseen kapistukseen, hakekaapa äkkiä vino pino näitä edullisia taikakaluja kokeiluun, ja huomaatte, että pian ette voi enää elää ilman niitä!


7. Ompelukone

Tämä kohta on oikeastaan ihan bonus, koska ompelukonetta ei ehkä löydy ihan jokaisesta taloudesta, mutta itse käytän sitäkin suht säännöllisesti tuunatessani löytöjäni. Joskus saan jopa luotua jotain ihan nollastakin, vaikka en kaavoista osaakaan enää ommella. Se on kyllä taito, jonka tahtoisin opetella uudelleen! Harmikseni kaikki kevään ompelukurssit lähitienoon opistoilla ovat niin hassuun aikaan, etten mitenkään saa järkättyä lapsille hoitoa niiden ajaksi, mutta ehkä mä innostun asiasta sitten parin vuoden päästä taas, kun tytöt ovat vähän kasvaneet ja hoito on helpompi järjestää.

Mun pää on edelleen niin sumuinen flunssan vuoksi, että unohdin listalta varmaan jotakin, mutta palaan sitten lisäämään tänne asiaa, mikäli näin on. Lisääpä sinäkin omat vinkkisi kommenttien puolelle!

Ja hei, arvonta päättyy tänään keskiyöllä, eli nyt kaikki maijamyöhäiset joukolla osallistumaan!

13 comments:

 1. Itse suosin kirppareita ja kyllä niistä löytyy hyvääkin tavaraa =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. No todellakin löytyy! Suurin osa munkin ostamasta on melkein uutta, pariin kertaan käytettyä, ja monesti vielä saman kauden tavaraa, joka on vasta jokunen kuukausi takaperin ollut kaupan hyllyllä. Ihmiset kierrättävät nykyään vaatekaappinsa sisältöä niin tiuhaan, että kirppari on loistopaikka edullisille löydöille. :)

   Delete
 2. Sä oot kans sellanen touhutäti että!! :))

  ReplyDelete
  Replies
  1. No joo, pitäis varmaan vähän levätäkin välillä... :P Ehkä mä maltan sit joululomalla vähän ottaa iisimmin, kun ukkeli on myös himassa enempi! ;)

   Delete
 3. Itsekin olen tehnyt monnnnta hyvää löytöä kirppikseltä ja huutonetistä. Ostin muuten nukanpoistajan Clas Ohlssonilta ja se ei kyllä nappaa neuleen pintaa mukaansa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kierrätys on kivaa! :) Tuo Clasun versio näytti suht samanlaiselta kuin omani, lähinnä varovainen kannattaakin olla ohuiden ja herkkien matskujen kanssa. :)

   Delete
  2. Kierrätys on kivaa! :) Tuo Clasun versio näytti suht samanlaiselta kuin omani, lähinnä varovainen kannattaakin olla ohuiden ja herkkien matskujen kanssa. :)

   Delete
 4. Hyviä vinkkejä! :) Huomasin tässä heti, että multa on totaalisesti puuttunut mielikuvitus kun oon käynnyt kirppiksellä katsastamassa tarjontaa. En jotenkin osannut ajatellakaan tuunausta :D Hölmö minä! Löysin sentään tytöille muutama viikko takaperin muutaman kivan kesävaatteen reissuun ja itselleni yhden (!) topin. Mutta ehkäpä tässä pikkuhiljaa oppii. Haleja sinne! <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No mutta, sun pitää seuraavalla kerralla avata silmät sepposen selälleen, kun eksyt kirppuilemaan! :D Lapsille etenkin kandee ostaa kirppikseltä, kun jää niin nopeasti pieneksi. :) Sinne ja. <3

   Delete
 5. Kaipaan kovasti kirppareille, pitäisi löytää aika niillä kiertämiselle taas, vaan ehkä lauantaina voisi ehtiä Akselille jo. Vaan kiitos vinkeistä! Niillä pääsee pidemmälle :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ollos hyvä. Nyt ne alkaa melkein olla kaikki kiinni, mutta tammikuussa sit uudelleen kiekalle! :)

   Delete
 6. Tuota sappisaippuaa munkin on jostain metsästettävä. Muuten mä en osaa tuunailla mitään :D

  ReplyDelete

Kiitos kommentistasi! :)