-->

DIY - Nahkakenkien värjäys

Oct 28, 2015

Mun on pitänyt tehdä juttu koskien nahan - laukun tai kenkien - värjäystä jo varmaan vuoden verran, mutta jokaisen projektin jälkeen homma on jotenkin jäänyt. Ilman ennen-kuvia juttua on suht turha tehdä mielestäni, koska aihe on musta ainakin sellainen, josta tahtoisin itse nähdä kuvia lopputuloksen kunnolla hahmottaakseni.

Pähkinänkuoressa: maalasin ruskeat nilkkuribuutsit mustiksi nahalle tarkoitetulla maalilla. Maali on Tarrago-merkkistä, ja nimenomaan nahalle tarkoitettua. Ostin omani eBaysta, mutta sitä myydään muistaakseni parilla Britti-saitilla, joiden osoitteita en nyt enää muista. Google tietää kaiken, joten jos innostuit, tiedät minne suunnata. Tarragon maaleja on kokonaista 88 sävyä, joten jokainen löytää varmasti mieleisen värin projektiaan varten. Hinta taisi olla siinä viidentoista euron pintaan per paketti, josta riittää ihan helposti vaikka kolmenkin kenkäparin käsittelyyn.Koko prosessi on kaikessa yksinkertaisuudessaan nerokas: nahan pinta puhdistetaan ensin paketin mukana tulevalla kirkkaalla nesteellä, joka on asetonin tyyppinen liuotin, joka räjäyttää lian ja etenkin rasvan pois nahan pinnalta. Kun nahan pinta natisee kuivuuttaan, aloitetaan itse värikäsittely. Itse toimin aluksi siveltimen kanssa, koska vierastin paketin mukana tullutta sientä, mutta huomattuani työskentelyn olevan suht iisiä senkin kanssa, siirryin käyttämään sivellintä vain tarkkuutta vaativissa paikoissa, kuten pohjan vieressä. Sieni imee itseensä hurjan määrän väriä kerrallaan, ja yhdellä kerrallakin saa kengän pintaan jo hurjan määrän väriä.

Huomion arvoinen seikka on se, että nahkamaali jämäköittää nahan pintaa hieman kuivuessaan, joten jos innostut käsittelemään erityisen lurttanaa nahkaa (esimerkiksi laukkuja), ota huomioon, että laukun malli saattaa muuttua käsittelyn myötä jäykemmäksi. Maali kuivuu myös suhteellisen kiiltäväksi, kuten kuvasta huomaa. Kengän alkuperäinen nahka on selkeästi himmeämpi pinnaltaan, kuin maalattu nahka. Maalin luvataan kestävän sadetta ja käyttöä kuin normaalinkin nahkapinnan, ja hei, mikäli pinta hieman kärsiikin, ei muuta kuin pensseli kauniisen käteen ja korjauskerros maalia kengän pintaan, niin johan taas pelittää.Käsittelin kengät kahteen kertaan, eikä kuivumiseenkaan mennyt kuin hetki, koko homma taisi olla paketissa alle puolen tunnin. Koska olen minä ja teen asiat aina omaan tyyliin hirveästi ohjeita lukematta, värjäsin kenkien pohjankin samaan syssyyn maalilla, ja hyvin näytti toimivan sekin, haha!

Ruskeiden nilkkureiden rento ja buutsimainen malli miellytti mua kovasti, mutta värinsä puolesta pari jäi aina rannalle ruikuttamaan. Nyt on uusi ääni kellossa, koska mustahan menee tunnetusti ihan kaiken kanssa, joten nilkkurit saavat ihan eri tapaan peliaikaa. Itse koin ennen nilkkureita käsittelemäni avokasparin kestävän käyttöä ihan hyvin, eivät olleet moksiskaan koko päivän steppailusta veljeni häissä, keskustajatkoista puhumattakaan.

Lämpimästi voin siis ainakin oman kokemukseni puolesta suositella näitä Tarragon nahkamaaleja, ja tuttuun tyyliin mulla onkin jo pari projektia odottamassa pintakäsittelyä. Musta tämä kikka on myös mainio tapa kierrättää vanhaa; käytössä nuhraantunut kenkäpari tai laukku voi saada aivan uuden elämän maalilla, etenkin jos ajattelee hieman boksin ulkopuolelta, ja innostuu leikittelemään ihan oikeilla väreillä, eikä laillani vaan tylsällä mustalla.

Mitäs sanotte tuunauksen tuloksesta?

Seuraa blogiani BloglovinissaFacebookissa ja Instagramissa.

12 comments:

 1. Ooh, ihan mielettömän hyvä lopputulos! En todellakaan olisi uskonut, että väriä saa muutettua noin radikaalisti ja vieläpä niin, että lopputulos näyttää näin siistiltä! Täytyykin pitää mielessä, kiitos vinkistä! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti, olin itekin tosi tyytyväinen kenkien uuteen ilmeeseen! :) Ei kestä. :)

   Delete
 2. Hieno tuunaus. Itse tuunaan välillä kenkiä, hauskaa puuhaa kaikin puolin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitti! Se on kyllä hauskaa puuhaa, kuten kaikki tuunaus. ;D

   Delete
 3. Valkoinen tähdikkiOctober 30, 2015 at 10:33 AM

  Oho! Nämä popothan saivat ihan uuden elämän. En ole itse kokeillut kenkien värjäystä koskaan, mutta täytyy laittaa tämä vinkki korvan taakse.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jep, niistä tosiaan tuli kuin uudet. :) Oon tyytyväinen tulokseen. Kannattaa joskus kokeilla, ihan hauskaa puuhaa tuo on! :D

   Delete
 4. Kiitos tuhannesti tästä postista! mulla on tuola kahdet nilkkurit, mitkä ehdottomasti mallinsa puolesta ansaitsevat uuden elämän, mutta olen kärjet onnistunut potkimaan ihan törkeän näköisiksi. kiitti <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. No eipä kestä! :) Tolla saa kivan uuden pinnan kenkiin helposti.

   Delete
 5. No tällaista olen etsinyt ja blogissakin kysellyt. Toimiiko tämä mokalle?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mokalle ei kyllä tainnut toimia, ohjeissa "kiellettiin" käyttämästä sille. :( Nahalle ja keinonahalle tämä tarkoitettu.

   Delete
  2. Aii no hitsi, mitähän siitä tapahtuu. Mistä tätä saa?

   Delete
  3. Enpä osaa sanoa kun en ole kokeillut. Siinä uudemmassa postauksessa on linkki eBayhin, mistä itse oon ostanut. :)

   Delete

Kiitos kommentistasi! :)