-->

Do what you love - Anne Kukkohovi

Oct 30, 2016

Jatketaan jälleen Do what you love -postaussarjan parissa, seuraten taas kerran yhden inspiroivan naisen tarinaa. Tänään vastausvuorossa on upea Anne Kukkohovi, jonka kasvot lienevät suurimmalle osalle teistä tutut esimerkiksi Suomen Huippumalli haussa -sarjasta, jota tämä kaunis ex-malli ja nykyinen yrittäjä luotsasi vuosina 2008-2012.

Annen uran varrelle mahtuu monenlaista: mallin ura vei hänet vuosiksi ulkomaille, ja kokemusta kertyi sen jälkeen monesta kotimaisesta mainostoimistosta, joissa Kukkohovi toimi art directorina. Hyppy yrittäjäksi yhdessä miehen kanssa tapahtui jo ennen Annen nykyisen intohimon, kauneusbrändi Supermoodin perustamista. Supermood tarjoaa kuluttajille kokonaisvaltaisen hyvinvointikonseptin, jossa kehoa ravitaan tehoaineilla niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Olet työskennellyt kattavasti muodin, kauneuden ja median parissa ennen Supermoodin perustamista. Millaista hiljaista tietoa sinulle kertyi noilta vuosilta Supermoodia ajatellen? Varmasti paljon enemmän kuin pystyn edes sanoin kuvailemaan. Olen elänyt ja hengittänyt alaa jo teini-ikäisestä lähtien, eri suunnista lähestyen, mistä johtuen hiljaiseen muistiini on kertynyt mittava määrä tietoa eri brändeistä, konsepteista, trendeistä ja muusta alaan liittyvästä. Siksi Supermoodin idean suhteen itselläni ei ollut epävarmuutta konseptin toimivuudesta. Käytännössä kaikki ei aina ole sujunut kuin elokuvissa, mutta visioni Supermoodista on silti aina ollut vahva, ja huonoillakin hetkillä pidän se kirkkaasti mielessäni ja etenen tämä visio edellä.

Anne kertoo leijonanosan Supermoodin myynnistä tulevan jo nyt ulkomailta, ja vaikka Suomi onkin brändille mieluisa markkina-alue, tämän kaltaisen uniikimman brändin markkinan Anne näkee olevan enemmän ulkomailla kuin kotimaassa. Samalla Anne kokee kuitenkin vievänsä palan Suomea leikkisällä tavalla merten taa. Supermood vaati syntyäkseen pienen identiteettikriisin, ja vaikka Anne kokikin tekevänsä ennen brändin syntyä monia mielenkiintoisia asioita, oli oma paikka silti hieman hukassa. Kriisin tuloksena Supermood sai alkunsa kun Anne eräänä yönä yksinkertaisesti kirjoitti yritysidean auki paperille.


Mitä hyvinvointi tarkoittaa sinulle, ja miten se näkyy arjessasi? Vaikka tiedän lähes kaiken hyvinvoinnista sen ollessa liikeideani ytimessä, on start up -yrittäjyys ajoittain todella vaikea yhdistää kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Suuret työmäärät verottavat jaksamista valitettavan paljon, mutta teen itseni eteen kaiken voitavan. Syön hyvin, urheilen säännöllisesti ja yritän ottaa aikaa itselleni ja unelle, koska olen suhteellisen levoton nukkuja. Pienilläkin asioilla kuten venyttelyllä ja happihyppelyillä voi vaikuttaa helposti oloonsa. Ravinnon laatua pidän tärkeimpänä kaikista; kun syö pääsääntöisesti hyvin ja terveellisesti, eivät pienet sivupoluille harhautumisetkaan tunnu missään.

Annen kauneudenhoitorutiinit ovat yhtä kokonaisvaltaiset kuin Supermood:kin: kun perusasiat kuten ruokavalio, tupakattomuus, liikunta, stressin määrä ja alkoholin käyttö ovat hallinnassa, voi paketin viimeistellä puhtailla raaka-aineilla, mitä kosmetiikkaan, ruokaan ja jopa kodin puhtaana pitoon tulee. Anne ei koskaan mene nukkumaan meikit kasvoillaan. Säännöllisiin ihon hemmotteluhetkiin Anne valitsee ihania naamioita ja seerumeita sekä kokeilee myös innolla muidenkin brändien tuotteita.

Täydellinen työpäivä pitäisi kuulemma sisällään koko tiimin kovan työn palkitsemisen esimerkiksi lupaavalla kansainvälisellä yhteistyösopimuksella. Paras ilon ja onnistumisen tunne Annelle tulee asioiden loksuessa konkreettisesti kohdilleen, ja kun brändi menee selvästi eteenpäin, oli kyse sitten tuotekehityksestä, yhteistyökumppaneista tai kansainvälistymisestä.

Mistä saat inspiraatiota työhösi ja yksityiselämääsi? Supermood saa sen ihanilta kuluttajilta paljon palautetta sosiaalisen median kautta, ja pidän sitä suuressa arvossa. Asiakkaamme ovat fiksuja ja antavat jatkuvasti kehitysideoita sarjalle. Oma elämä ja työ sekoittuvat tällä hetkellä jatkuvasti, ja päivässä saattaa olla vaihtelevasti aktiivisempia ja passiivisempia jaksoja. Työasioita pallotellaan myös kotona miehen kanssa, mutta liikunta, yhteinen aika teinin kanssa, matkat ja muu tavallisuudesta poikkeava on meidän perheen "off"-aikaa, jolloin keskitymme vain olennaiseen. Nautin myös pitkistä kävelyistä veljeni kanssa. Joskus en millään malttaisi lähteä ovesta ulos, mutta toistaiseksi en vielä ole katunut jälkikäteen.

Ketä tai keitä ihailet? Ihailen ihmisiä, jotka uskaltavat toteuttaa unelmiaan, sillä alussa kukaan ei tiedä onnistuuko vai meneeko homma metsään. Vaatii pokkaa ja kykyä kestää pettymyksiä sekä epävarmuutta. Myös näkemyksellisyys on seksikästä, jos tällaista termiä voi käyttää. Ihminen jolle kaikki on yhdentekevää, joka ei innostu uudesta tai odottaa että jotain kivaa kuin itsestään vielä tulee eteen ei luonnollisestikaan ole muita huonompi, mutta ihailuani he eivät saa.
Kuumimmiksi trendeiksi hyvinvoinnin ja kauneuden saralla Anne nimeää villit ja kuumentamattomat
raaka-aineet, joiden teho säilyy sekä kylmäpuristetut öljyt. Nämä raaka-aineet ovat kuumennettuihin verrattuna kalliita, mutta selkeästi tehokkaampia. Esimerkkinä kuumentamaton raakasuklaa, joka on todellinen superfood. Sisäisesti nautittavat kauneustuotteet (nutrikosmetiikka) ovat myös pinnalla entistä enemmän. Supermood tulee myös pohjaamaan genetiikkaan perustuvaan kauneudenhoitoon tulevaisuudessa, sillä jopa 50-60 % vanhenemisestamme perustuu geeneihin. Siksi tarve entistäkin yksilöllisemmälle kauneudenhoidolle on kasvussa.

Anne ammentaa uskalluksen uuden äärelle hyppäämiseen mukavuusalueensa reunoilta, koska kokee sen olevan ainoa tapa löytää itselleen mieluisin tapa toteuttaa urahaaveitaan. Vaikka hän luottaakin intuitioonsa ja tekee joskus päätöksiä nopeallakin aikataululla, on niiden takana silti aina vankka pohja - täysin tyhjän päälle hän ei tahdo rakentaa. Uteliaisuus pitää mielen virkeänä ja haastaa tarkastelemaan myös omia kehityskohteita, toteaa Anne.

Mitkä ovat olleet työhistoriasi käännekohtia, ja millaisia oivalluksia ne ovat tuoneet sinulle? Töiden puitteissa lähes aina olen lopulta saavuttanut sen mitä halusin. Mutta ilmaiseksi se ei ole tullut, vaikka moni positiivisuudestani voisi sellaisen kuvan saadakin. Olen aina tehnyt valtavasti töitä unelmieni eteen, verkostoitunut ja ollut myös systemaattisesti niin sanotusti kiinni ajassa ja trendeissä. Paraikaa tahdon panostaa Supermoodin kansainvälistymiseen, joka on tällä hetkellä suurin unelmani. Intuitioni on vahva, ja tietää jo ennen muutosten tapahtumista niiden olevan tulossa. Joskus olen tietoisesti yrittänyt jättää sen taka-alalle, mutta lopulta sisäinen pakko laittaa asiat tapahtumaan, ja nämä muutoskohdat ovatkin jääneet selkeästi mieleeni välähdyksenomaisina hetkinä.

Yrittäjyydestä Anne kertoo oppineensa ennen kaikkea hurjasti nöyryyttä, kontrollista luopumista ja sitä, että kaikki maailman asiat eivät riipu omista toimista. Vahvan painotuksen Kukkohovi antaa myös tiimin ja osakkaiden yhteisymmärrykselle sekä "team spiritille", jota tulee vaalia, ja mahdollisiin ristiriitoihin tarttua ennen niiden muuttumista vakavammiksi ongelmiksi. Anne kokee olevansa pieniä viilauksia vaille unelma-ammatissaan Supermoodin parissa, ja toivoo voivansa vastaisuudessa keskittyä tiukemmalla fokuksella brändäykseen ja tuotekehitykseen, jotka hän kokee vahvuuksikseen.

Missä näet itsesi viiden vuoden päästä? Toivottavasti globaalin Supermoodin hallituksessa, ja mahdollisesti hieman eri roolissa kuin nyt. Kukaties jopa jokin uusi hyvinvointiin liittyvä bisnes jo mielessä... En ylipäänsä mieti tulevaisuutta kovin pitkälle, kuvat ovat päässäni utuisia. Mitä tahansa voi tapahtua viidessä vuodessa, se on pitkä aika. Vuoden mittakaavan kykenen hahmottamaan realistisemmin.

Millaisia neuvoja antaisit yrittäjyydestä haaveilevalle? Ensinnäkin liike-idean pitää olla relevantti, oli toimiala mikä tahansa. Siksi on tärkeää olla utelias ja ymmärtää maailmaa myös oman näkövinkkelin ulkopuolella. Ole selvillä trendeistä ja ajattele suvaitsevaisesti ja avarakatseisesti. Lue, kuuntele ja ihmettele mitä eri alan ihmiset tekevät. Kuuntele TED-talkeja, vaikka ne eivät sivuaisi ideaasi mitenkään. Ole ideasi suhteen realistinen; kuka sen rahoittaa, millä aikajänteellä ja mitä se vaatii sinulta? Ajattele suvaitsevaisesti ja avarakatseisesti. Ymmärrä, että mikään ei tule ilmaiseksi. Kuuntele, älä paasaa vain omaa totuuttasi. Ja ennen kaikkea, löydä hyvä tiimi ympärillesi. Hyvä tiimi ei ole vain hyvä kaveriporukka. Hyvässä tiimissä ihmisillä on eri osaamista, erilaiset temperamentit ja eri fokusalueet, jossa vastakkaiset piirteet vahvistavat toisiaan.

Suurkiitos Annelle haastattelusta! Kuvat: Supermood

Sarjan kolme ensimmäistä osaa löydät linkkien takaa!

Follow my blog on Bloglovin, Facebook and Instagram.

2 comments:

  1. Tosi hyvä juttu! Ja tämä on muutenkin huippukiinnostava juttusarja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiitos, Marjukka! Oon tosi tyytyväinen, että niin moni upea ja menestynyt nainen lähti tähän mukaan. :) Aikamoisia neuvoja on tarjolla näiltä upeilta leideiltä ura-asioissa!

      Delete

Kiitos kommentistasi! :)