-->

Do what you love - Janina Fry

Oct 6, 2016

Viime viikolla blogissa alkoi uusi postaussarja, jossa keskitytään kauneuden ja muodin parissa menestyksekästä uraa tehneisiin suomalaisiin naisiin. Ensimmäisen osan voit lukea täältä, siinä tutustuttiin tarkemmin Ellen päätoimittajaan, Taru Marjamaahan.

Sarjan toisessa osassa tutustumme lähemmin koko kansan tuntemaan huippukaunottareen Janina Fry:n, joka on kiistämättä kauneuden konkari. Rouva Fryn CV:stä löytyy niin Suomenneidon titteli kuin hyvin menestyneitä r'n'b levyjäkin, mutta misseily ja musiikin tekeminen on viime vuosina saanut väistyä Janinan todellisen intohimon tieltä, sillä Janina F -muoti- ja lifestylemallisto - myynnissä yksinoikeudella K-Citymarketeissa kautta maan - on iskenyt suomalaisten naisten sydämiin helpolla ja käytännönläheisellä designillaan, joka huomioi joka naisen kurvit. 

Janina on kertomansa mukaan oppinut vuosien varrella pitämään suunnittelun fokuksen jatkuvasti asiakkaassa, vaikka toteaakin oman näkökulmansa olevan myös tärkeä. Itselleen suunnitteleminen ei toimi pidemmän päälle, joten Janina huomioi tiuhaan kuluttajien toiveet. Vuoropuhelu asiakkaiden kanssa hoituu näppärästi Janina F:n Facebok-sivun kautta, ja kuuntelemalla kuluttajan toiveita Janina kokee pääsevänsä vieläkin lähemmäksi tavoitettaan; suunnitella jokaisen naisen vartalotyypille sopivia kauniita ja imartelevia vaatteita.

Kattava työhistoriasi pitää sisällään niin missi- ja malliajan edustusta, juontajan pestejä, musiikin tekemistä kuin kirjaprojektinkin, Upeana juhlaan. Mistä sait alun alkaen idean lähteä suunnittelemaan omaa vaatemallistoa? Halusin että kauniita vaatteita mitoitettuna suomalaiselle naiselle pitää olla kaikkien saatavilla, hyvällä hinta-laatusuhteella. Se tuntui myös hyvin luonnolliselta jatkeelta uralleni, sillä olinhan jo muutaman vuoden tehnyt nimeäni kantavaa alusasumallistoa, joten yhteistyökokemusta ison jakelukanavan kanssa oli kertynyt jo jonkin verran.

Janina F -mallistoa myydään K-Citymarketeissa, missä se on kirjaimellisesti kaiken kansan saatavilla. Virittäytyäkseen niin sanotusti tavallisen suomalaisen naisen taajuudelle, Janina seuraa alituiseen globaaleja trendejä, ja yhdistää mallistoihinsa myös edellisen kauden hittejä sekä kuuminta uutta. Hyvä mallisto on myös onnenkauppaa, yhdistettynä kovaan työhön, ja ennustajan taidoistakaan ei kuulemma ole haittaa.Kuva: Jonna Öhrnberg


Millä tavoin valikoit yrittäjänä itsellesi sopivimmat yhteistyökumppanit? Luotan vahvasti intuitiooni. Se on kehittynyt vuosien varrella. Jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta se myös usein on niin. Vahva "track-record" on tärkeä asia ja teot puhuvat puolestaan.

Janinan tyypillinen työpäivä alkaa hoitamalla lapset kouluun ja tarhaan, josta matka jatkuu päivästä riippuen showroomille tai työhuoneelle. Juoksevien asioiden lisäksi aikaa vie uusien mallistojen ideointi, tiimityöskentely malliston ympärillä ja yhteistyökumppaneiden tapaaminen. Mallisto täydentyy tiuhaan, jopa yhdeksän kertaa vuodessa, joten liikkuvia osia on jatkuvasti valvottava tarkkaan. Lounaan lisäksi Janina nauttii usein kollegan seurasta iltapäivisin, ennen lasten hakua ja arkisten kotiasioiden hoitoa iltasella.

Millainen olisi täydellinen työpäiväsi? Lapset hoitoon vietyäni kävisin salilla tekemässä kunnon treenin ja nauttisin sen jälkeen hyvän kahvin. Saisin olla ajan kanssa luova ja hullutella erilaisten suunnittelutekniikoiden kanssa ilman keskeytyksiä ja kelloa katsomatta.

Janina saa inspiraatiota sekä työhönsä että arkeensa matkustelusta, elokuvista, taiteesta ja koskettavista tarinoista. Hän nostaa esille erityisesti USA:n yrittäjälle mielenkiintoisena maana, sillä sen suuri väkiluku mahdollistaa brändien erilaisen toiminnan suuremmalla skaalalla. Janina ihailee ihmisiä jotka jaksavat jatkaa päättäväisesti eteenpäin, vastoinkäymisistä huolimatta. Sinnikkyys on hänen mukaansa inspiroivaa ja ihailtavaa.

Mitkä ovat olleet työhistoriasi käännekohtia? Tämä on suuri kysymys. Käännekohtia on ollut urallani muutamia, mutta yksi suurimmista ja mullistavammista oli ädiksi tuleminen. Sen myötä halusin suunnitella itselleni ammatin ja sellaisen aikatalun, joka mahdollistaa mahdollisimman paljon yhdessäoloa myös lasten kanssa vapaa-ajalla.

Oletko unelma-ammatissasi? Kyllä, rakastan työtäni. Elän ja hengitän sitä ja seuraan jatkuvasti maailman menoa monelta eri kantilta, ja sitä miten se vaikuttaa mielihaluihimme pukeutumisen suhteen.

Viisivuotissuunnitelmasta kysyttäessä Janina kertoo työstävänsä paraikaa brändilleen omaa verkkokauppaa, joka sisältää vaatteiden lisäksi koko malliston lifestyle-konseptin. Janinan kiinnostus yksilöllisten iltapukujen suunnitteluun on myös vahva, joten nykyisen malliston rinnalle tullee vastaisuudessa tarjolle myös uniikimpaa vaatetta.

Mitä neuvoja antaisit yrittäjyydestä haaveilevalle? Kehitä ensin bisnesideasi mahdollisimman valmiiksi. Ole yltiörealistinen. Aloita mahdollisimman asian ytimestä koska sen päälle voit rakentaa enemmän ja enemmän. Älä satsaa ylimääräisiin turhakkeisiin alussa, vaan keskity nimenomaan ja ainoastaan hankintoihin jotka varmistavat kassavirran. Näin varmistat ettei yrityksesi kuluranteesta tule heti aluksi liian raskas. Huomioi, että ainoa pysyvä asia yrittäjyydessäkin on muutos, joten suunnittele aina myös seuraava askel ennalta valmiiksi.

Mitkä trendit ovat pinnalla syksyllä vuonna 2016 Janina F -mallistossa? Syksyn juhlamalliston työnimi on Wild at heart. Leikittelevä värimaailma ja eläinkuosit ovat vahvasti läsnä. Mallisto on vahvistunut vuosi vuodelta ja olen innostunut ja nöyrän kiitollinen kaikesta sen saamasta hyvästä palautteesta. Vuosi 2017 on juhlavuosi, sillä silloin mallistoni täyttää ruhtinaalliset 10 vuotta ja synttäreitä juhlitaan pitkin vuotta.

Lämmin kiitos Janinalle juttusarjaan osallistumisesta!

Mitä ajatuksia juttu teissä herätti? Ihanaa viikonloppua, palataan taas sunnuntaina.

Follow my blog on Bloglovin, Facebook and Instagram.

No comments:

Post a Comment

Kiitos kommentistasi! :)