-->

Do what you love - Raili Hulkkonen

Dec 2, 2016

On taas aika avata erään urallaan upeasti pärjänneen suomalaisen naisen menestyksen reseptiä tarkemmin. Sarjan kuudennessa osassa vastausvuorossa on kertakaikkisen tyhjentävästi sanottuna legendaarinen Raili Hulkkonen, jota pääsin suureksi ilokseni tapaamaan ihan kasvotusten hänen tunnelmalliseen työtilaansa, Puuterihuoneelle Kruununhakaan. Raili ehdotti tapaamista itse, sillä hän koki haastattelun tekemisen helpommaksi kasvotusten, ja juttua meillä kyllä olisi riittänyt moneksi tunniksi, sen verran joutuisasti aika kului tämän tyylikkään ja sydämellisen rautarouvan kanssa! Puolitoista tuntia vilahti ohitse kuin varkain, ja alla tiivistettynä teille lukijoille Railin mietteitä urastaan, kauneudesta, tyylistä ja elämästä yleensäkin.

Olin todella otettu tämän kauneuden legendan tapaamisesta, enkä yhtään yllättynyt siitä, että Raili oli kasvotusten aivan yhtä hurmaava kuin minkä kuvan olin hänestä julkisuuden perusteella jo aiemmin muodostanut. Rouvan energia, iloisuus ja pirteys oli käsinkosketeltavaa, ja toivon itse olevani yhtä avoin elämälle ja uudelle vielä seitsemänkymppisenä! Monella nuoremmalla olisi paljon opittavaa Railin asenteesta ja otteesta työhön.


Kuva: Railin kotialbumista
Kattava ja menestyksekäs urasi kauneuden ja tyylin parissa alkoi jo 1960-luvulla. Mikä ajoi sinut aikanaan juuri tälle alalle töihin? Eräs ystäväni mainitsi aikoinaan minun sopivan kosmetologiksi ja asian jäätyä mieleeni, päätin lopulta hakea kouluun. Annan alan koulutukselle ehdottomasti arvoa, sen päälle on hyvä rakentaa, mutta tarvitaan myös tietynlaista säpäkkyyttä ja oma-aloitteisuutta, jotta menestyisi. 

Kotimaisen tyylimaailman murroksesta kysyttäessä Hulkkonen muistelee pukeutumisen olleen ennen formaalimpaa, kun nykyään suuntaus on enemmänkin rennompi ja boheemimpi, laittautuminen ei ole niin vakavaa. 1960-1970 -luvuilla meikkaaminen oli maskimaisempaa, mutta heijastuksia siitä näkee nykyään nuorten kasvoilla, kuten esimerkiksi Railin mainitsemat ja nyt niin trendikkäät eyelinerit. Hänen mukaansa Suomessa on vain kourallinen ihmisiä joiden tyyli on "täysin muodin mukainen", mutta hän pitää itse muodinmukaisuutta tärkeämpänä sitä, että jokainen löytää sen oman tyylinsä, jossa viihtyy parhaiten.

Työnsä parhaiksi puoliksi vuoden alussa seitsemänkymmentävuotispäiviään viettänyt Hulkkonen kertoo sen itsenäisyyden, on ihanaa mennä miten itse haluaa. Myös erilaiset asiakkaat ovat voimavara, ja heille omannäköisen tyylin löytämisen kautta kohentunut itseluottamus saa myös ammattilaisen iloiseksi. Työt Raili hoitaa aina rautaisella ammattitaidolla, ja pitää yllä korkeaa työmoraalia; jokainen keikka on yhtä tärkeä. Tyypillistä työpäivää Raililla ei juuri ole, sillä jokainen työpäivä on erilainen, ja kalenteri on edelleenkin tupaten täynnä.

Mitkä ovat olleet urasi käännekohtia? Kosmetologikoulun jälkeen oli hienoa päästä legendaarisen Terttu Stenbergin kampaamoon kosmetologiksi kuusikymmentäluvun puolivälissä, missä pääsinkin tapaamaan upeita naisia, sillä kampaamo oli tuolloin kovasti julkkisten suosiossa. 1970-luvun alussa siirryin Max Factorille konsulentiksi ja matkusteltuani aikani ympäri Suomen, aloin hoitamaan brändin lehdistösuhteita ja koulutuksia. 1983 päätin monen kollegan kannustuksesta jättäytyä freelanceriksi. Kuva: Brendan Delany


Railia katsoessa tuntuu, ettei ikä ole este millekään, ja urahaaveista kysyttäessä hän vastaakin olevansa edelleen kiinnostunut suuremmista produktioista. Vaikka hän kokee alan olevan nuorempien käsissä nykyään, on Hulkkonen edelleen niin kysytty, että tuskin puhelimet lakkaavat soimasta lähiaikoina, jos hän vain itse kokee projektien tekemisen mielekkääksi. Upean uran on huomioinut myös Keskuskauppakamari, joka myönsi Railille syntymäpäivän yhteydessä Rautaisen ansiomerkin hänen toimittuaan vuosikymmenten ajan ansiokkaasti suomalaisen naisen kauneuden ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin puolesta.

Mistä saat inspiraatiota työhön ja yksityiselämääsi? Asiakkaat saavat edelleen minut innostumaan, eikä ole väliä onko asiakkaanani ollut vasta hetken, tai yli 30 vuotta. Siviilin puolella voimaa antavat miehen kanssa tehdyt matkat, lastenlasten kanssa oleilu, mökkeily kesäisin ja ihanat lounaat ystävättärien kanssa. Myös upeat Milano ja Pariisi inspiroivat, ja pidänkin silmät aivan erityisen auki maailmalla kulkiessani!

Ketä tai keitä ihailet? Ihailen arjen monitaitureita, naisia, jotka yhdistävät onnistuneesti lapset, parisuhteen, uran ja harrastukset, ja onnistuvat vielä siinä sivussa pitämään itsestäänkin hyvää huolta ja näyttämään hyvältä. 

Ikimuistoisimpiin hetkiin Railin työuran varrelta kuuluvat muun muassa Leidit lavalla, joka oli kokonaisuutena upea. Myös Tanssii tähtien kanssa on jäänyt mieleen, ja tavallisen ihmisen iholle pääseminen sykähdyttää Hulkkosta edelleen. Lumenen meikkikuvausten kokonaisvaltainen suunnittelu on myös ollut mielekäs projekti uran varrella.

Menestyksen salaisuudesta udellessa Raili kertoo olleensa aina asenteeltaan nöyrä ja tehneensä työnsä pyyteettä. Ammattilainen on tyytyväinen silloin kun asiakas lähtee meikkaajan tuolista hymy huulillaan. Hulkkonen pyrkii myös pysymään tiukasti kiinni ajassa.

Olet auttanut suomalaisia naisia löytämään tyylinsä jo vuosikymmenten ajan. Mitkä ovat oman tyylisi kulmakivet? Haen vaatteeni tutuista luottoliikkeeistä, missä osataan myös suositella tyyliini sopivia asioita. Tykkään laittaa vaatteet illalla valmiiksi, näin aamut helpottuvat. Näyttävät pokat ja viimeistelty meikki tekevät tyylistäni oman näköisen. 

Lämmin kiitos upealle Railille juttusarjaan osallistumisesta, oli ilo tavata sinut kasvotusten!

Sarjan viisi ensimmäistä osaa löydät linkkien takaa!

Mukavaa viikkaria teille kaikille, muistakaa osallistua tänään keskiyöllä päättyvään Baby Lips -arvontaan!

Seuraa blogiani BloglovinissaFacebookissa ja Instagramissa. 

No comments:

Post a Comment

Kiitos kommentistasi! :)